Поради від Крамаренко:

Догляд за брекетами

Догляд за брекетами – це щоденна праця, необхідна для підтримання здоров'я зубів. Відразу після установки брекетів (незалежно від виду) озбройтеся спеціальними йоржиками, іригаторами, зубними щітками з нерівною щетиною.
Догляд за брекетами

Брекети – найпоширеніший метод виправлення проблемного прикусу. Найбільш надійний, перевірений часом. Але от невдача. Адже треба ж якось чистити зуби, а там ці залізяки заважають. Що з ними робити? Спеціально на цей випадок ортодонтами було розроблено кілька особливих пристосувань, що вельми полегшують догляд.

Гігієнічні засоби краще купувати після рекомендацій стоматолога, правильно підібрані зубні щітки і йоржики - запорука безпеки для ясен і емалі.

Як чистити брекети – цілий арсенал засобів до ваших послуг

Під час ортодонтичного лікування значно підвищується ризик розвитку карієсу. І щоб не відчути жах після зняття брекетів, необхідно відразу ж після їх встановлення освоїти навички ефективної чистки. Обробляйте верхній і нижній зубний ряд окремо, приділяючи кожному зубу не менше 10 секунд.

Гігієнічні засоби краще купувати після рекомендацій стоматолога, правильно підібрані зубні щітки і йоржики - запорука безпеки для ясен та емалі. Не соромтеся попросити лікаря показати вам на муляжі, як саме необхідно проводити чистку.

  • Ортодонтичні зубні щітки для брекетів. Ключові особливості цього інструменту – шийка невеликої товщини і форма у вигляді латинської літери «V». Щітка призначена для чищення кожного зуба окремо, у всіх місцях, куди зможете дотягнутися, не зачіпаючи брекети. Втім, щетина тут дуже м'яка, тому навіть якщо трохи зачепити нашу залізну конструкцію на зубах, нічого страшного не станеться.
  • Йоржики для брекетів. Цим приладом вже можна акуратно чистити під самими дугами. Робити це треба обов'язково, інакше в недоступних для зубних щіток місцях з'явиться наліт. А потім разом з вилікуваним прикусом ви заробите собі карієс.
  • Флоси. Спеціальні зубні нитки, оптимізовані під ортодонтичний апарат. Використовуються для чищення простору між зубами. Вощені флоси краще проникають в особливо вузькі проміжки.
  • Іригатор для брекетів. Украй корисна річ. Спеціальний прилад, що очищає зуби тоненьким, але сильним струменем води. Така чистка дуже гуманна по відношенню до зубів. Але при цьому вельми ефективна. Крім того, водночас здійснюється корисний масаж ясен. Є і ще один нюанс. Заряджати іригатор простою водою – це для непосвячених. Існують особливі зміцнюючі та знезаражуючі склади, в тому числі й з лікувальними травами.

Це все, що вам знадобиться. Користуватися всіма цими пристроями потрібно дуже уважно і акуратно, бажано після кожного прийому їжі. Загальний час одного сеансу гігієни – близько десяти хвилин.

Але навіть найбільш ретельна чистка брекетів не гарантує повного успіху. Бажано раз на кілька місяців відвідувати стоматолога. Професійне чищення зубів – запорука того, що брекети (а заодно ваші зуби та ясна) будуть добре себе почувати.

Як доглядати за брекетами – не зламайте або кілька слів про дієту

Не потрібно забувати, що брекет приклеюється не надто сильним клеєм (щоб потім його можна було без проблем відокремити від зубів). Тому екстремальних навантажень він може і не витримати. Якщо, як білка, гризти все підряд, його цілком можна пошкодити. Ось список продуктів, від яких рекомендується утриматися:

  • Усе тверде. Це горіхи, попкорн, тверді овочі і фрукти тощо.
  • Усе «тягуче» і липке. Іриски, жувальні гумки тощо.

Якщо ваш пристрій для виправлення прикусу таки відклеївся, рекомендується відразу відправитися до стоматолога, щоб лікар приклеїв його на місце.

Слідуючи ось таким простим правилам, ви зможете забезпечити благополучне існування своїм брекетам. А також цілком вдало захиститися від карієсу і багатьох інших хвороб зубів та ясен.


Вам сподобалася стаття ?
Рейтинг статті
4.5
Оцінити
(42)

Ортодонтія Виправляючи неправильний прикус, ви усуваєте можливі негативні наслідки. Які саме і як їх лікувати? Поради лікарів-ортодонтів.
Види брекет-систем На сьогоднішній день є безліч різних брекет-систем, що дозволяють виправити прикус і вирівняти зуби з максимально можливим ефектом.
Ціни на брекети Ціна брекетів становить від 3 500 до 20 000 грн. Вартість брекет-системи залежить від матеріалу пазів і технологій кріплення. Найдешевший варіант – металеві брекети.
Керамічні брекети Керамічні брекети дуже надійні. Вони виготовлені за новою технологією, що дозволяє брекетам не змінювати форму протягом усього лікування.
Металеві брекети За багато років залізні брекети виправили прикус мільйонам людей. Нові безлігатурні брекети Damon – максимум швидкості і комфорту. Лігатурна класика – для сильних духом. Чи варто переплачувати за дорожчі системи лікування?
Лінгвальні брекети Не залишилося ортодонтичних центрів, в яких би не використовувалися лінгвальні брекети. Сьогодні всі пропонують ці чудові системи.
Безлігатурні брекети Відмінності безлігатурних брекетів від традиційних лігатурних. Основні переваги саморегулюючихся брекетів. Ціни на безлігатурні ортодонтичні конструкції.
Сапфірові брекети Сапфірові брекети естетичні й непомітні на зубах. Встановіть їх і ви не пошкодуєте про свій вибір!
Невидимі брекети Поставивши невидимі брекети, ви приховаєте від оточуючих факт лікування прикусу. Вартість лінгвальних брекет-систем.
Брекети Damon Хочете встановити брекети Даймон? Чудовий вибір! Середня вартість - від 6000 грн.
Використовуйте ваш обліковий запис на Facebook.com для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис VKontakte.ru для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Google для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Мой Мир@Mail.ru для входу на сайт.