Поради від Крамаренко:

Коронки на передні зуби – які вибрати?

Які коронки краще поставити на передні зуби? Бажано виключити технології економ-класу. Фронтальна ділянка зубів формує зону посмішки, тому помилки у виборі матеріалу та способу встановлення загрожують не лише зовнішніми проблемами, але й розвитком стоматологічних захворювань.

Довірте виконати цю роботу лише професіоналам, які дають заключення після повного обстеження здоров'я пацієнта. Саме такі клініки представлені на нашому сайті. Дізнайтесь ціни на послугу, запишіться на консультацію вже зараз.

Коронки на передні зуби – які вибрати?

Зубні коронки із різноманітних полімерів та металів – один із найбільш поширених варіантів протезування. Який матеріал вибрати для реставрації передніх зубів? Адже вони виконують не лише жувальну функцію, але й, знаходячись у зоні посмішки, є характерною рисою нашого обличчя.

Фронтальна група зубів потребує особливої уваги. Коронка для цієї ділянки має бути міцною і водночас максимально природньою візуально. Чи можливо з її допомогою замаскувати анатомічні дефекти, наприклад, широкий міжзубний проміжок, наскільки дорого обійдеться художня реставрація? Спробуємо розібратись у перевагах і недоліках різних матеріалів.

Специфіка протезування передніх зубів

Передні зуби – це апарат для первинної обробки їжі. Ними ми розрізаємо і подрібнюємо їжу, тому по формі вони тонші і гостріші, ніж жувальні одиниці. Через свою будову різці і клики більше схильні до механічних пошкоджень і стирання, можуть зламатись при відкушуванні шматка м'яса, ударі об край чайної чашки.

Оскільки фронтальна зона зубного ряду щоденно отримує підвищене фізичне навантаження, «м'які» полімери, такі як акрил, нейлон для виготовлення коронок не підходять.

Кращі матеріали для протезування передніх зубів - металокераміка і діоксид цирконію, які відрізняються оптимальним поєднанням міцності й естетичності. Їх єдиний недолік – висока ціна, тому маючи обмежений бюджет, хотілось би дізнатись про інші, дешевші варіанти.

Таблиця способів, які користуються популярністю при відновленні передніх зубів


Вид матеріалу Довговічність Зовнішній вигляд Недоліки Ціна
Металокераміка
Базис із дорогоцінних металів Близько 8 років Добре імітує натуральний відтінок емалі На основі золота й платини - від 6 150 гривень
Базис із недорогоцінних металів Основа просвічується Можлива алергічна реакція, гальванічний ефект Кобальтохромова коронка - від 1 500 гривень за 1 одиницю
Безметалова кераміка
Порцеляна Близько 5 років Відмінна естетика Крихкість 2 500 - 3 900 гривень
Оксид алюмінію 10 - 15 років Імітує натуральний колір зубів на протязі всього строку носіння Невисока міцність Від 1 500 до 5 000 гривень за 1 коронку
Діоксид цирконію 15 - 20 років Виглядає природньо, при цьому володіє найвищою біосумістністю 3500 - 5800 гривень за 1 одиницю

Зважаючи на дані, вказані у таблиці, можна зробити висновок, що з позиції довговічності і естетичності найкращим варіантом є коронка із діоксиду цирконію. Матеріал не викликає алергії, володіє чудовими естетичними характеристиками.

Якщо встановлення цирконієвої коронки вам не по кишені, зверніть увагу на металокераміку з базисом із дорогоцінних металів – результат отримаєте відмінний, а зекономите приблизно половину суми.

Фото коронок на передние зубы
Фото коронок на передні зуби

Як ставлять коронки на передні зуби

Отже, питання з матеріалами вирішене, тепер спробуємо розібратись, яким способом одиниця буде встановлена в зубному ряду.

Існує 2 основних технології створення опори під коронку:

Штифти і вкладки

Перший варіант підійде тим, у кого лишились живі корені. В залежності від ступеню пошкодження власного зуба, лікар укріплює його штифтом або вкладкою, а втрачені тканини пародонту відновлює композитом. За умови якісного виконання усіх підготовчих маніпуляцій - пломбування кореневих каналів, очищення каріозних порожнин, опора не зруйнується на протязі всього строку носіння протеза.

Встановлення імпланта

Якщо корінь зруйнований, вдаються до імплантації. Імплантат вживлюють у кореневу лунку, при необхідності у тканини ясен вводять спеціальну суміш, яка сприяє утворенню кісткової маси. Така методика дозволяє не тільки створити надійний базис під коронку, але й захистити ясна від атрофії.

У рекламі стоматологічних клінік часто зустрічається вираз «одномоментна імплантація». Він говорить лише про те, що після установки імплантата пацієнту поставлять тимчасову коронку. Вся ж процедура – з моменту вживляння імпланта до встановлення постійного штучного зуба займає від 3 до 6 місяців – період, необхідний для повного приживлення імплантованої опори.

Вибір на користь того чи іншого способу створення базиса робить лікар. Якщо є хоча б найменша можливість зберегти рідний зуб, потрібно її використовувати. Імплантація використовується, як правило, у крайньому випадку.

Що краще – коронки чи вініри

Однозначної відповіді на це запитання немає, оскільки кожна клінічна ситуація індивідуальна. Коронки, безперечно, довговічніші і надійніші, виглядають більш природньо.

Проте, якщо на передніх зубах є незначні дефекти, наприклад, тріщина чи невеликий скол на емалі, є сенс вирішити проблему «малою кров'ю» – встановити вініри.

Їх установка не потребує кругової обточки зуба, оскільки накладки нарощують лише на передню (видиму) сторону зуба. Ще один плюс – реставрація від 1 до 4 зубів за одне відвідування лікаря.

Что лучше – коронки или виниры

Декілька порад перед протезуванням передніх зубів

  1. Щоб розходження у відтінках між натуральними і штучними зубами не впадали у вічі, стоматологи, як правило, "не ремонтують" 1 або 3 одиниці, а ставлять коронки симетрично – 2 або 4. Це дозволяє досягнути більшої природності, оскільки ідеально підібрати колір емалі надзвичайно складно.
  2. Металокерамічна коронка – хороший варіант для реставрації зубів у фронтальній зоні, але при наявності захворювань імунної системи, ШКТ краще від нього відмовитись. Розумніше буде переплатити, але вибрати матеріал з більшою біосумісністю, наприклад, діоксид цирконію.
  3. Враховуйте, що коронки економ-класу через кілька років можуть дати неприємний ефект – потемніння ясен у ділянці шийки зуба. З роками він стає помітніший, особливо при ясенному типі посмішки.

Скільки доведеться сплатити за коронки

  • Металокераміка – від 850 до 2500 гривень;
  • цільноцирконієві – від 3500 до 4500 гривень;
  • порцелянові – від 2500 гривень;
  • із оксиду алюмінію – від 1000 до 1500 гривень.

Зверніть увагу, що вартість послуги включає в себе всі роботи по примірці і виготовленню коронок. Однак підготовка ротової порожнини, лікування зубів, як правило, оплачуються окремо.

Де встановлювати коронки

Сподіваємось, що наш матеріал допоміг вам розібратись в особливостях підбору і встановлення коронок на передні зуби. Якщо лишились запитання, запишіться на консультацію в одну з клінік, контакти яких розміщені на нашому порталі. Ми підібрали стоматології, де поспілкуватись із спеціалістом можна в режимі онлайн.


Вам сподобалася стаття ?
Рейтинг статті
4.8
Оцінити
(21)

Як звикнути до зубних протезів Звикання до зубних протезів - досить тривалий процес, а головне, дискомфортний. Існує кілька принципів, які допоможуть прискорити процес адаптації.
Цирконієві коронки – міцність і краса Цирконієві коронки - явище не нове, але для правильного їхнього вибору, встановлення та догляду, необхідно володіти повною інформацією про керамічні коронки із цирконію.
Незнімні зубні протези Усі види нез'много протезування. Вініри, імпланти, мостоподібні протези. Які краще обрати? В якій клініці встановити протези на зуби?
Використовуйте ваш обліковий запис на Facebook.com для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис VKontakte.ru для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Google для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Мой Мир@Mail.ru для входу на сайт.