Поради від Крамаренко:

Як і скільки чистити зуби

Зубна паста з'явилася всього близько 100 років тому. До її винаходу люди чистили зуби золою, лимонним соком, крейдою, вугіллям та іншими абразивними речовинами природного походження. Вчені підрахували, що в даний час людина витрачає близько 39 днів на чистку зубів протягом усього життя.
Як і скільки чистити зуби

Кожен з нас щодня, 2 рази на день чистить зуби. Цей процес обов'язковий і виконується абсолютно автоматично. Але хто по-справжньому замислювався про те, як і скільки необхідно чистити зуби для того, щоб вони були здоровими, а посмішка - білосніжною?

Але ж чим раніше ви займетеся цим питанням, тим більше ймовірності, що ваші зуби ще надовго залишаться білими і цілими. Перш ніж навмання скуповувати засоби для догляду за зубами і яснами, ознайомтеся з нижчевикладеними рекомендаціями.

Скільки чистити зуби

  1. Догляд за порожниною рота повинен бути перш за все регулярним. Систематично чистимо зуби 2 рази на добу - вранці і ввечері.
  2. Нехитра процедура повинна тривати близько 3-х хвилин.
  3. Під час чищення пам'ятайте, що від того скільки ви будете чистити зуби, залежить результат, якого ви прагнете.
  4. Чим чистити зуби

    Вибір пасти є однією з ключових складових якісної гігієни ротової порожнини. За рахунок наявності в ній абразивних речовин, вона підсилює ефект механічного очищення емалі. У кожної людини є свої «слабкі місця» ротової порожнини, це і варто враховувати при індивідуальному виборі зубної пасти.

    Як чистити зуби

    Крім консистенції пасти (кремова, гелева, порошок), враховуйте пріоритетний для вас необхідний ефект:

    • профілактика карієсу;
    • попередження захворювань ясен;
    • лікування підвищеної чутливості (до холодного, гарячого);
    • відбілювання;
    • захист емалі і так далі.

    Не забувайте про існування спеціальних паст, по типу дитячих або паст для курців.

    Пам'ятайте, що нанесення великої кількості пасти на щітку не посилює ефект, що очищає! Досить наносити всього 0,5 см.

    До питання, чим чистити відноситься і вибір зубної щітки!

    Однак, не варто обмежуватися мінімальною гігієною порожнини рота. Після кожного прийому їжі і чищення зубів вичищати міжзубні проміжки флосом (ниткою). Він вичищає важкодоступні ділянки, які часто залишаються поза увагою. У зубної нитки є вікові обмеження - дозволена до використання з 9 років, так як маленькі діти можуть проковтнути нитку або сильно пошкодити ясна.

    Для того, щоб надовго зберегти приємний запах з рота, полощіть рот ополіскувачем (не більше 10-15 мл). Утримайтеся від прийому їжі протягом півгодини після процедури.

    Ополіскувач для рота

    Запам'ятаємо, кому які зубні щітки підходять

    1. Дуже м'які щітки - для дітей до 5-т років.
    2. М'які щітки - для дітей старше 5-ти років.
    3. Щітки середньої жорсткості - для дітей старше 12-ти років і дорослих.
    4. Жорсткі щітки - без рекомендації фахівця використовувати не бажано, це може привести до механічного пошкодження ясен і емалі.

    Як чистити зуби

    Правильно обрана паста і дотримання регулярності процедури чистки не приведуть до бажаного результату, якщо не дотримуватися правильної схеми чистки. Ви здивуєтеся, але кожна друга людина не вміє правильно чистити зуби!

    Правила чистки прості і цілком здійсненні, тому варто їх запам'ятати раз і назавжди, для щоденного застосування на практиці.

    Правила чищення зубів

    1. Щітку тримаємо по відношенню до зубів під кутом 45◦.
    2. Починаємо чистку від передніх зубів до задніх.
    3. По черзі верхній і нижній ряд зубів.
    4. «Вимітаючими» рухами, тобто, верхні - зверху вниз, а нижні - знизу вгору.
    5. Жувальну поверхню необхідно чистити круговими рухами.
    6. У кінці процедури обов'язково використовуйте ополіскувач для рота.

    Візьміть в звичку ретельно чистити поверхню язика, яка є потужним джерелом патогенної флори, в тому числі для зубів.

    Як навчити дитину чистити зуби

    Навички і вміння, які ми розвиваємо в дитинстві, міцно вбираються в наш характер і щоденний режим дня. Погодьтеся, набагато простіше чомусь вчитися в дитинстві, а тим більше, якщо цю навичку будемо використовувати все життя, два рази на день! Але як же привчити дитину до гігієни порожнини рота?

    Переходимо до простих правил навчання:

    1. Підбираємо дитячу щітку з м'якою щетиною.
    2. Пояснюємо дитині, яка важлива ця процедура, приводячи себе в приклад або використовуючи для цього казкових персонажів.
    3. «Рекламуємо» дитині дитячу зубну пасту. Вона повинна бути обов'язково дитячою, тоді можна не боятися, що дитина проковтне невелику її кількість при чищенні зубів.
    4. Стаємо прикладом для дитини - конкретно показуємо, як чистити зуби.
    5. Протягом тривалого часу чистимо разом: систематично спостерігаючи за правильністю, послідовністю рухів і тривалістю процедури, дитина вбирає даний навик і починає використовувати його правильно і регулярно.

    Розвивайте в собі і дітях прагнення бути здоровими і красивими. Всі необхідні процедури виконуйте якісно і ретельно. При необхідності не відкладайте візит до стоматолога!

    Як навчити дитину чистити зуби

    Чищення зубів з пломбами

    У порівнянні з емаллю зуба реставраційний матеріал більш крихкий, тому потрібно бути обережним не тільки при пережовуванні їжі, але і під час чистки.

    Зазвичай «реставратори» радять чистити зуби щіткою з м'якою щетиною, використовуючи безабразивних пасту з високим вмістом фтору.

    Зверніть увагу на склад зубної пасти. Бажано, щоб в неї не входив дифторид олова, так як він може змінити відтінок штучного матеріалу. Для полоскання порожнини рота підбирайте лосьйон, в складі якого немає хлоргексидину.

    Чищення зубів з брекетами

    Що стосується гігієни порожнини рота при носінні брекетів, тут ситуація набагато складніше. Шматочки їжі застряють в брекетах після кожного прийому їжі і починають руйнувати зуби, тому їх потрібно чистити не рідше 3 разів на день.

    Для повноцінної чистки зубів «брекетоносец» повинен включити в список засобів гігієни:

    • щітку з V-подібним вирізом. Нею набагато зручніше вичищати їжу під дугою і навколо неї, ніж звичайною щіткою;
    • зубну нитку або флоссер. Підійде для очищення міжзубних проміжків;
    • йоржик. Їм очищають міжзубні проміжки і частини брекет-системи;
    • іригатор. Апарат, який подає струмінь води під напором. Досить дорогий пристрій, яке необов'язково при носінні брекетів, але бажано, якщо кошти дозволяють.
    Чищення зубів з брекетами
    Йоржик для брекетів

    Помилки при чищенні зубів

    Неправильно підібрана щітка

    Дуже часто людина несерйозно підходить до вибору щітки, керуючись популярністю бренду, тоді як правильніше було б звернути увагу на жорсткість, форму щетини і довжину ручки. Якщо у вас чутливі ясна і зуби, то не варто вибирати жорстку щітку, так як вона буде їх травмувати.

    При відсутності будь-яких проблем з яснами краще використовувати щітку середньої жорсткості. Ручка повинна мати таку довжину, щоб чистка не викликала дискомфорт.

    Нерегулярна і часта чистка

    Після кожного прийому їжі на зубах накопичується наліт. Тому в нормі їх чистять не менше 2 хвилин, хоча б 2 рази в день.

          

    Але не поспішайте вдаватися до крайнощів. Часте використання щітки (особливо з жорсткою щетиною) призводить до витончення емалі, підвищення її чутливості і подразнення ясен. Тому не можна чистити зуби частіше 3 разів на день.

    Неправильна техніка чищення зубів

    Зубну щітку потрібно тримати під кутом 45 градусів. Спочатку чистять зовнішню сторону зуба, потім внутрішню, і в кінці - жувальну. Щоб добре очистити всі зуби, розділіть порожнину рота на 4 сегменти, на кожен з яких виділіть близько 30 секунд. Якщо ви чистите верхній зубний ряд, рухи повинні йти зверху вниз, якщо нижній - знизу-вгору.

    Помилки при чищенні зубів

    Несвоєчасна заміна щітки

    Незалежно від типу щітки її потрібно замінювати кожні 3-4 місяці. Згодом щетинки втрачають свою форму і гнучкість і гірше справляються зі своїм завданням. Крім того, на них накопичуються бактерії, які, наприклад, можуть потрапити в ранки на яснах і викликати ще більше запалення. Також щітку слід міняти після вірусного захворювання, щоб уникнути його рецидиву.

    Неправильне чищення язика

    На язику теж накопичуються бактерії, тому його бажано очищати після кожного чищення зубів. Однак, при обробці найдальшої частини язика, робіть це акуратно без сильного натиску, так як це зазвичай викликає блювотний рефлекс або кашель.

    Не знаєте, яка зубна щітка для брекетів повинна використовуватися? Радимо ознайомитися з низкою рекомендацій.


Вам сподобалася стаття ?
Рейтинг статті
4.7
Оцінити
(35)

Статті на тему
Офісне відбілювання При професійному відбілюванню пацієнтам наноситься особлива висококонцентрована відбілююча речовина, що дозволяє досягти чудових результатів.
Використовуйте ваш обліковий запис на Facebook.com для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис VKontakte.ru для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Google для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Мой Мир@Mail.ru для входу на сайт.