Поради від Крамаренко:

Ускладнення після пломбування зубів

Зубний біль після пломбування – ще не привід для занепокоєння, така реакція цілком можлива після втручання у дентин або кореневі канали. Якщо симптоми не проходять протягом кількох днів – зверніться до лікаря.
Ускладнення після пломбування зубів

Найпоширеніше ускладнення після пломбування зубів і каналів – постпломбувальні болі. Так як подібні скарги досить поширені, розглянемо можливі причини виникнення болю.

Чому виникає біль

Пломбування найчастіше використовують при лікуванні карієсу і пульпіту. У процесі цих процедур може проводитися чистка каналів, зняття каріозних плям і видалення зуба.

Будь-яке хірургічне втручання в ротову порожнину вже загрожує певними неприємними відчуттями, оскільки тканини і слизові дуже чутливі.
Біль після будь-якого виду пломбування (якщо зуб ниє) – явище цілком нормальне. У середньому, запломбований зуб або канал буде нагадувати про себе протягом декількох годин після операції. Структура тканин зуба повинна адаптуватися, тому що в неї вмищується чужорідне тіло у вигляді пломбувальних матеріалів.

Неякісне лікування карієсу або пульпіту може стимулювати прогресування захворювання. Часто пацієнти скаржаться, що болить зуб під пломбою – це наслідок недостатньої обробки зуба перед пломбуванням. Згодом, слід почати все спочатку: знімати пломбу, вичищати проблемні зони і заново проводить пломбування.

Можливі такі неприємні моменти після лікування при недостатній кваліфікації лікаря і надмірній нервозності пацієнта:

  1. Опік пульпи під час препарування зуба.
  2. Пошкодження емалі.
  3. Попадання кислоти на дентин.

Що робити, якщо випала пломба

Осложнения после пломбирования зубов2.jpg

Бувають випадки, коли через неакуратність виконання процедури просто випадає пломба. У такому випадку, краще змінити лікуючого стоматолога.

Якщо після пломбування турбує біль, лікування буде проводитися в залежності від медичного випадку та наслідків, викликаних ним. Протягом декількох днів варто приймати знеболюючі препарати.

Через 5-6 днів, якщо біль не пройшла і з'явилися додаткові симптоми варто пройти діагностику ротової порожнини і почати лікування.

Найчастіше, розкривається запломбувати поле, видаляється проблема і заново закривається зуб. Якщо подразником після лікування виступив пломбувальний матеріал, тоді старе покриття видаляється і підбирається нове. Алергія як ускладнення після пломбування є досить рідкісним випадком.

Алергічна реакція на пломбувальні матеріали

Від алергічної реакції на матеріал не застрахований ніхто, навіть якщо процедура була проведена якісно. Це особливості організму, до яких доведеться прислухатися. Тому, якщо біль має наростаючий характер і при цьому відбувається видозміна ясен – негайно зверніться до стоматолога.

Ускладнення після пломбування каналів

Найчастіше, тривалі болі після роботи з каналами зуба викликані помилками стоматологів:

  1. Заповнення самого каналу пломбувальними матеріалами було проведено неповністю, тобто залишилися незаповнені місця.
  2. Пломбувальний матеріал після процедури може розтікатися і виходити в преапікальні тканини.
  3. Був упущений один з каналів в багатоканальному зубі, згодом, він починає реагувати на температурні зміни.

Кращий спосіб усунути ускладнення після лікування – звернутися до стоматолога. Якщо у вас все ж залишилися питання, можна задати їх у формі онлайн консультації.


Вам сподобалася стаття ?
Рейтинг статті
4.9
Оцінити
(34)

Пломбувальні матеріали Які пломбувальні матеріали в стоматології зараз використовуються для лікування та їх класифікація.
Лікування зубного болю народними засобами У яких випадках можливе зняти зубний біль у домашніх умовах? Народні засоби для лікування болю в зубах. Рецепти настоянок та корисні рекомендації.
Фотополімерна пломба У яких випадках підходить фотополімерна пломба? Особливості використання фотополімера при естетичній реставрації. Ціна пломби з фотополімеру.
Зубні пломби Зубні пломби використовуються для відновлення ділянки зуба, що зазнав руйнування. Важливий фактор - гарантія на пломбу.
Тимчасова пломба Тимчасова пломба - що робити, коли вона кришиться чи випала? Скільки тримається тимчасова пломба?
Світлова пломба: особливості та види Світлова пломба складається з фотополімерів, тому вона твердне тільки під світлом галогенової лампи, за рахунок чого у фахівця є можливість надати пломбі всі необхідні вигини.
Лікування карієсу Сучасні методи лікування карієсу в клініках Києва. Технології лікування каріозних захворювань без бормашини. Озонова терапія карієсу. Профілактичні заходи.
Використовуйте ваш обліковий запис на Facebook.com для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис VKontakte.ru для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Google для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Мой Мир@Mail.ru для входу на сайт.