Поради від Крамаренко:

Чому дитина скрипить зубами

Скрип зубами уві сні зазвичай проходить сам і рідко вимагає втручання фахівця. Але якщо ви спостерігаєте скрегіт часто, варто проконсультуватися зі стоматологом, щоб уникнути стирання емалі. Спеціальні капи, які можна носити і вдень, і вночі, захистять зуби дитини.
Чому дитина скрипить зубами

Почувши одного разу, як дитина скрипить зубами уві сні, будь-який батько буде перейматися запитаннями: що це і чому виникає? А наскільки сильно шкодить емалі? І як можна позбутися від звички?

Наші бабусі впевнено порадять лікуватися від глистів. Але сучасна медицина довела, що бруксизм і глистяні інвазії ніяк не пов'язані між собою. Так в чому ж справжні причини скреготу у дітей?

Якщо дитині менше року

У малюка 8-10 місяців нічний скрегіт зазвичай пов'язаний з прорізуванням зубів. Десни запалюються, і йому хочеться їх «почухати». Це, звичайно, не патологія, переживати не варто. Щоб знизити дискомфорт, можна наносити на ясна спеціальні гелі або дати на ніч знеболююче в формі свічок або сиропу.

Інша причина - раніше відлучення від материнських грудей. За статистикою, найчастіше від бруксизма страждають хлопчики, перекладені на штучне вигодовування. Малюк перебуває у стресовому стані, який виражається в нав'язливих рухах щелепами в нічний час. Проходить зазвичай самостійно, однак при відсутності поліпшення варто відвідати дитячого невролога.

Если ребенку меньше года

А у випадку з дітьми старшого віку?

Якщо зубний скрегіт вночі зберігається після 1-2 років, батькам варто бути дуже уважними, оскільки цей симптом може вказувати на серйозні стан і порушення здоров'я.

Психологічні причини

  • Стрес і нервове збудження.
  • Скрегіт зубами після 2-3 років сигналізує про порушення в роботі нервової системи. Причиною може бути як негативна подія - віддали в садок або виселили з батьківського ліжка, так і цілком радісне, але викликало емоційне збудження: насичений подіями день, свято або переїзд.

  • Проблеми зі сном.

Неповноцінний нічний відпочинок в цілому негативно позначається на роботі дитячого організму і, в тому числі стає пусковим механізмом для спазму жувальних м'язів. Якщо малюк довго і важко засинає, розмовляє або хропе уві сні, часто прокидається або скрикує, порадьтеся з дитячим неврологом або педіатром.

Фізіологічні фактори і супутні захворювання

  • Патології в будові зубочелюстного апарату.
  • Нерівний прикус, неправильно розвивається суглоб, запалення в щелепи - в результаті дитині некомфортно, і він скрипить зубами, намагаючись зручніше розташувати їх у роті.

  • Нестача вітамінів.
  • Існує зв'язок між перенапруженням м'язів, в тому числі жувальних, і дефіцитом вітамінів групи В, а також кальцію і магнію. Перегляньте раціон харчування і порадьтеся з педіатром.

  • ЛОР-захворювання.

Нежить, фарингіт або збільшені аденоїди часом змушують дихати ротом, що може спровокувати скрип зубами.

Причини скреготу в денний час

Якщо мова йде про малюка у віці близько року, у якого тільки з'явилися перші зуби, то він просто вивчає, як все влаштовано в роті, і тому стукає і скрипить цими новими «іграшками».

Скрегіт в старшому віці - вже звичка. Відучити від неї можна, тільки закликавши весь свій батьківський такт і терпіння. Для початку поговоріть про згубний вплив на емаль, покличте малюка стежити за собою. Можливо, пройде чимало часу, перш ніж ви досягнете мети, але наполягати і тиснути не варто, оскільки цим можна домогтися зворотного ефекту.

Чи небезпечний скрегіт для здоров'я?

На думку відомого педіатра, доктора Комаровського, скрип зубами - це часта вікова особливість, яка може бути пов'язана з недоліком кальцію або активним ростом. Але абсолютно точно, що нічого страшного в цьому немає. Це не небезпечно і це тимчасово, і найчастіше не вимагає спеціального лікування. Тому лікар радить батькам не нервувати. А ще проконсультуватися зі стоматологом, щоб переконатися, що ця шкідлива звичка не призводить до помітного стирання емалі.

Как лечить советы родителям

Як лікувати: поради батькам

  • Зверніться до стоматолога: він оцінить стан емалі і в разі схильності до стирання порекомендує носити спеціальну капу, яка зніме напругу з м'язів і збереже цілісність тканин.
  • Для зняття нервового перенапруження і спазмів щелепних м'язів невролог може призначити препарати магнію і кальцію, вітаміни групи В, а також масаж і помірні фізичні навантаження.
  • Якщо скрегіт супроводжує лор-захворювань, боріться для початку з ними, попередньо порадившись з отоларингологом або педіатром.

Методи профілактики

Щоб виключити стрес, стежте за психологічним мікрокліматом в сім'ї, не допускайте нервового перенапруження. Разом дотримуйтеся режиму дня: відхід до сну в один і той же час, спокійне проведення часу до нього - запорука міцного нічного сну без скрипу зубами.

Обязательно включите в рацион продукты, богатые кальцием и магнием, а также твердые овощи и фрукты: при их разжевывании развивается челюсть, массируются десны, что является хорошей профилактической мерой против зубного скрежет. Приучай к самоконтролю: начиная с 4-5 лет, малыш уже может Следите за тем, чтоб губы его были сомкнуты, а зубы разжатия.



Вам сподобалася стаття ?
Рейтинг статті
4.8
Оцінити
(18)

Використовуйте ваш обліковий запис на Facebook.com для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис VKontakte.ru для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Google для входу на сайт.
Використовуйте ваш обліковий запис Мой Мир@Mail.ru для входу на сайт.